Julborden!

Nu har vi serverat årets julbord och min själ jublar av lycka då jag vet att det var det hele! Det är fantastiskt roligt att se bordet dukat och alla sillsorter och alla korvar , goda ostar och allt det varma .....när det är på plats...Men det är ett före utan dess like innan allt är lagat och serverat! Jag längtar till min verkstad!

Mitt hjärta är i lerans värld inte i köket! Jag är ganska duktig på att laga god mat ...men jag vill inte! Konstigt men sant! Kanske beror det på att i verkstan känner jag mig hemma och i köket som en vikarie! Nu mumsas det med god aptit och vi får massor av beröm för maten.

I morgon ska jag ha min första lediga dag på tre veckor! I aint gonna comb my hair...couse i aint gonna go no where! Jag ska adventsstäda , pyssla med barnen och laga julgodis och baka. Pynta huset till bristningsgränsen och bara njuta. Kanske ska jag klämma en och annan lertomte men bara för att jag längtar så till Söndag när jag ska låsa in mej i verkstan och dreja hela dagen! Adventsmyset var så julinspirerande så jag har massor av ideer som ska förverkligas de närmaste två veckorna!

Nu önskar jag er alla en skön helg och hoppas att snön snart ska singla ner över oss! Att gå i kyrkan på första advent brukar vara en god ide oavsett vilken grad av kristlighet man har. Det påminner oss om det lugn som julen borde innehålla och det ljus som borde lysa i våra själar så här års! På barnen lyser det hela vägen upp till ögonen.....vi andra får nöja oss med att det finns där inne nånstans! Kanske ska vi alla åka till köja gården och skala bort alla måsten...bara vara! Skinka och gröt är ju faktiskt det som behövs i matväg! Barnen vill ha en julklapp men mest av allt vill dom ha vår tid och uppmärksamhet!


krukmakaren


Tack för igår!Tack alla ni som kom igår när vi tänt alla ljus! Det var en fantastisk kväll! Själv rasade jag i säng efter många timmars tunnbröds bakande! Men finns det någonting godare än just...nybakat tunnbröd med en god skiva ost!?

Nu laddar vi för morgondagens julbord och sedan är julmarknaden nästa stora bombardemang! Varje år tänker jag....nu dör jag av utmattning...men sedan går man omkring och myser av allt det fina och känner stor tillfredsställelse när besökarna kommer längs vägen och alla tycker att det är så mysigt!

Om jag i år skulle ta en grindslant för alla små göranden som tillsammans gör att allt är på plats dagen -D. Skulle jag packa min familj i bilen och fira jul på Köja Gården. Den ligger vid foten av Renfjället i Edsåsdalen. Ett gammalt fjällhotell som inte låtit sig påverkas av glittret och glamoren i Åre som bara ligger på andra sidan fjället. Köjagården med sina gamla väggmålningar och sin 20tals kurorts anda! Där skulle vi alla hitta lugnet och skratta åt stressen och pressen på andra sidan fjället och varför inte hasa ner till receptionen i långkalsonger och låna ett sällskapsspel och bara vara!!!
Allt detta för att jag just idag har lite dagen efter och lite sådär pyspunka. I morgon är jag på topp igen...hoppas jag!

Tredjeadvent 10-11 december 11oo-16oo kommer vi på nytt att tända alla ljus och bjuda in till en fantastisk julfest! Har du möjlighet att närvara då så är du välkommen! Hantverkare från när och fjärran bjuder till dans! Alla julklapparna kan inhandlas som alla bär på taditioner och arv men kryddat med egen kraft och inspiration!


Krukmakaren


Adventsmys!
I morgon är det dax för adventsmyset! Vi öppnar grindarna 18oo och bjuder då på kören Sonica och glögg och pepparkakor i växthuset! Cafe disken är laddad med alla adventssmaker som behövs för att få själen och hjärtat i julstämning! Vita gården bjuder in till kurs utställning med resultat av både keramik och oljemålningskurs! Missa inte det! I bagarstugan bakar och säljer vi tunnbröd och vi har även inrett "rummet "till en mysig julstuga med försäljning av textil, trä, keramik och mathantverk!

Vårt adventsmys är som en uppvärmning innan den stora julmarknaden då det är många hantverkare på plats och många besökare. Onsdagskvällen ska ge chansen till att titta i lugn och ro och bara vara och befinna sig i lugnet en stund och hitta känslan inför jul! Bjud med din granne eller ta familjen med dej och kom!

Jag springer runt och pysslar hela dagarna och det är allt ifrån bakning till granhuggning till drejande som står på agendan....allt på en gång faktiskt. Jag väntar nu på att ugnen ska svalna så att sista bränningen får gå i natt.
Min keramikugn är bara så väl isolerad så jag blir nog kvar tills långt efter midnatt. Kanske kan jag höra tomtarna på loftet innan jag kan gå hem!

Min son gick på dagis i Täby när vi bodde där. Tre år gammal och det var dax för luciafirande. Han ville vara tomte! Jag ordnade en beige väst ett skinnskärp med stort spänne, vit blusig skjorta och en fantastisk tomteluva....en såndär vinröd strut som stod rätt upp...som i trolltyg i tomteskogen. Han såg ut som den sötaste gårdstomten i världen! Väl på firandet kom dom små på rad in sjungande....så söta! Alla andra tomtar hade sånna där pyjamastomtedräckter som man kan köpa på ica. Bakom mej satt två mammor och dom tittar på min Olle och säger  - men! Vad ska han föreställa då?
Välkomna i morgon 18oo-21oo!


Krukmakaren


Keramik!
Nu går vi in i ljusets tid! Mörkret ute gör att vi tänder mer ljus inne! Mina tankar går idag till våra traditioner att tända ljus. Förr var man beroende av det levande ljuset för att kunna vara verksam efter mörkrets inbrott men man var livrädd för elden. Idag har vi tillgång till elekriskt ljus och tänder ljus som en mysfaktor. Och vi har inte samma tnkar kring eldens makt. Jag kan inte minnas att min farmor någonsin hade ljus tända på bordet. Det första jag gör när jag kommer hem på eftermiddagen är att tända ljusen på bordet.

Att få tända ett ljus är som en terapi form. Det ger ett lugn och rummet fylls av värme. Men tänk alla kvinnor som vävt, sytt och handarbetat i olika former endast med hjälp av ett stearinljus! Träsniderier och skor har bearbetats i det svagaste sken och ändå kan vi än i dag farsineras av hantverket. Man offrade inte dagens ljusa timmar åt att handarbeta utan det fick göras när allt annat var ogörbart pågrund av mörkret! Perfektionen i rotslöjd, knivsmide, bröllopslakan med monogram och spets....allt gjort med hjälp av ett blekt sken från stearinljus och fotogenlampa.

Idag ska jag göra ljuslyktor i olika former för att kunna möta mina kunders behov av tända ljus. Varför inte ge bort en ljuslykta som kan värma någon annans hem en stund. Mina lyktor ska vara säkra att elda i och man ska vara trygg när man tänder dom. Det långa ljuset ska kunna brinna ner helt utan att det är någon fara och värmeljusen ska ha tillräckligt med kyla för att inte överhettas. Min favorit lykta är den som både går att använda till långa och till värmeljus. För när jag ska tända långa ljus hemma finns det bara värmeljus och tvärtom! Därför ger den här ljusstaken möjlighet till att tända ett ljus oavsett vilken sorts ljus som finns att tillgå för stunden!

Förbanna inte mörkret...tänd ett ljus!
Krukmakaren


Farsdag!
GLÖM INTE ATT FIRA FARSDAG HOS OSS PÅ SÖNDAG!

11OO-16OO

TÅRTA OCH FIKA FRÅN GOLV TILL TAK HELA DAGEN1

VÄLKOMNA!


Inget mobilt bredband!!Nu har jag kommit hem och inser den knappa tid som nu återstår innan allt ska vara färdigt innan jul! Men nu ska jag berätta om vår resa! Vi har varit i Tyskland och besökt goda vänner i Hannover. Mycket mysigt och vi hade några fantastiska dagar hos dom innan vi begav oss till Berlin. Historiens tunga vingslag ven i luften ovanför våra huvuden och det går inte att förstå vad den staden har genomgått. Men min varmaste rekomendation är att åka dit! Vi hade tre heldagar där men hade utanvidare kunnat spenderat en vecka. Museer och utställningar. Konserthus och stadsdelar, historia och moderna stadsdelar som inte är äldre än sedan 1989 när muren föll. Att tyskarna fortfarande lever under tron på att dom är ett stort folk gör att dom fortfarande inte talar Engelska. Men med hel taskig skoltyska och en del lossas tyska fungerar hyfsat.

Att dela ett folk med en mur tvärs igenom livet, husen , staden, släkten tyckte man var en bra ide en gång och man undrar ....hur tänkte ni nu? Att förklara det för tre barn som undrar är inte lätt när man inte förstår det själv. Nu försöker man att tjäna pengar på det som varit allt genom att sälja små bitar av muren eller att genom klä ut sig till soldat-staty i ergadmetallfärg och ta betalt om man vill bli fotad tillsammans med "statyn". Varför inte köpa en gammal pälsmössa som ryssarna bar under kriget!? Jag missunnar dom inte! Klart att dom ska dra nytta av all skit dom har i ryggsäcken.

Kontrasten mellan paradgatans allvar Unter den Linden och Ku-damms glittrande butiker med Prada, Porsche, juveler och annan lyx är intressant. Lackstövlar i grälla färger i storlek upp till storlek 52. Dekadensen och flärden. Små butiquer men kläder för små hundar som gillar bling bling. Limosiner som glider fram genom staden. En vacker butique med jul prydnader som har öppet året om. Glitter från golv till tak....intryckskollaps!

Monumentet till minne av förintelelsen mitt i staden. Stort,stort och otroligt genomtänkt. Enkelt men genialt! Stora stenblock i rader där man får känslan av oändlighet och hinder. Så självklart när det står där! Vackert och allvarligt.

Tyvärr har jag inget mobilt bredband och har därför inte bloggat under veckan....men nu är jag tillbaka och kommer att ge er en inblick i vad som pågår i verkstan! Trädet kommer nu att påbörjas och det känns otroligt spännande!

Krukmakaren


RSS 2.0