Kronan på verket!
Våra framsteg i bilverkstaden blev idag väldigt tydliga! Nu ska kronan formas och den har fått plats nere på golvet så att vi inte ska behöva hänga och slänga uppe under taket! Efter att precis nyss kommit hem längtar jag redan efter i morgon! Grenarna ska värmas och krökas och det ska bli hysteriskt spännande och väldigt roligt....enkelt blir det inte men det ordnar sig! Snart kan vem som helst se att det ska bli ett träd!

Jag har i helgen laddat batterierna då min man och jag blev kidnappade och med fika korg i handen fraktade till Linda! Helkropps massage och ryggmassage! En timma var- en överraskelse från goda vänner som tyckte att vi var värda en stund på Lindas bänk! Så fantastiskt mycket tack!

Nu på onsdag startar vi upp stickcafeerna igen och jag ser fram emot att inte ha keramikkurs parallellt så jag själv kommer att ha tid att sticka och umgås för en gångs skull. Har du inget för dig på onsdag mellan 18-21 så är du välkommen att vara med! Bruksgodset bullar upp gofika och rykande varmt kaffe.

Vi går mot en färgsprakande fest under våren! Mönster och färger som ska förgylla våra hem och våra kläder! Kanske det går att applicera både på keramik och stickningar! Rand och ruta , blommor och klara färger. Jag tycker att det känns roligt och jag ska försöka fylla verkstan med både färg och nya former innan sommaren!
Tidlösa mönster kan man hitta i både textilier och gamla tapeter. Inspirationen kan man hitta lite varstans. Det känns lovande för kommande dagar!

Krukmakaren


Fredag...Igen!Så här kan det vara att vara krukmakare i Banafjäl. Inte nog med att man är ganska eljest i vanliga fall så måste man förstärka detta med att låta det yttre spegla det inre! Men så är det väl innom alla yrken ...man spelar en massa olika roller...dagligen. Vi har med jämna mellanrum barn cafeér där allt går i barnens färger och smaker. Alla som jobbar dessa dagar målas och styrs ut efter temats ramar och regler. Som tur är jobbar här bara sådanna människor som tycker att sådant är roligt. Men ni skulle bli förvånade om ni visste hur svårt det var att få föräldrarna att måla näsan röd! En dumle fick man som belöning.

Att bjuda på sig själv och låta sanningen hänga ut är inte alltid så lätt. Men vad är det värsta som kan hända? Jo att vissa tycker att man är för mycket! Att man är fånig eller att man är en tönt. Men vad gör det? Kanske kan det ha och göra med att vi bor i en småstad där allt helst ska bara vara jämt och fint och att det som sticker ut hotar tryggheten. Om ni läste gårdagens blogg så vet ni ju nu att tiden är knapp och vi har inte tid att ta hänsyn till ....så här har vi alltid gjort!...

När jag flyttade hit slog det mej att alla damer jag mötte på stan hade lika glasögon, samma frisyr och lika kläder! Jag klamrade fast vid min Peter och fick honom att lova att om jag någonsin blev sådan skulle han nypa mig hårt! Varför finner vi trygghet i sådant beteende? Det borde vara tvärtom! Vi skulle känna oss tryggare av mångfald! Fy vilken läskig tanke om vi alla var så lika i tanke , yttre och inre!!! Vi är ju olika för att det är det som för oss framåt.

När min bästa vän Saana och jag sitter och pratar livet slutar det med att vi bestämmer att när vi blivit gamla damer ska vi med högburet huvud gå på stan med cykelsadelskydden på våra huvuden.
Njut av helgen och ta vara på varandra!

Krukmakaren


Nu gäller det att ta saken i egna händer!Nu måste vi lära oss att ta saker i egna händer! Tänk om Maja folkets profetior stämmer och vår värld som vi känner den kommer att gå under den 21 december! Då har vi knappt ett år på oss att genomföra allt som vi hade tänkt att hinna med på en lite längre livstid! Då kan man inte sitta på sin runda bakdel och tro att saker ska hända av sig själv! Vill man att saker ska hända måste man ta det i egna händer!

Om jag vet att det bara hänger på mig så är det ok men när jag räknar med andra som inte gör som det var tänkt ...då blir jag irriterad och faktiskt arg! Då hade det varit bättre för min egen del att det bara var jag och bara jag. Ni vet...att plocka ur diskmaskinen är väl ingen sak! Men när man märker att man trots fler närvarande ändå alltid är den som gör det....då blir det jobbigt! Skit saker...nu gäller det världens undergång!
Vi skulle alla behöva en goldenglobe scen där vi fick stå och tacka alla som vi har att tacka! Gråta av stolthet och vara oroliga att missa några viktiga namn bara för att vi var så nervösa!

Det bästa med en total undergång är att vi inte behöver oroa oss för dom vi lämnar efter oss! Det kommer kännas bra att vi har sopsorterat och återvunnit ! Vi gjorde vad vi kunde ...alla på sitt sätt!
Jag ville läsa estetiska utbildningar men ...eftersom det var flummigt och min far hävdade att jag var tvungen att ha ett yrke så blev jag sjuksköterska. Men cirkeln är nu sluten och jag är krukmakare och har en egen verkstad med café och konferens. Det känns väldigt bra! Tur att jag har hunnit med det!

Kanske ska vi tacka Majafolket som nu knuffar oss mot tidens branta slut! Kanske det kan göra oss lite mer handlingskraftiga. Kanske gör det att vi endast kommer att acceptera ärlighet och rakhet av vår omgivning och oss själva detta det sista året för att vi vet att vi inte har tid med en massa skit!?


Krukmakaren


Nu ska vi sticka!
Nu har vi planerat in stick cafeerna för dom närmaste veckorna!! Vi börjar nästa vecka på Onsdag! Och sedan löper det på så varannan vecka! Hoppas att Margareta och Elsa läser bloggen!!!!

För er som inte vet vad som händer på vårat stickcafe kan jag berätta om att det handlar om att handarbeta och eller fika gofika och att umgås!!! Det är väldigt trevligt och jag tycker att om ni tycker om att träffa folk och mysa så borde ni pröva ! Jag som själv stickar sådär...tycker ändå att det är väldigt roligt! Man behöver inte vara en mästare alltså! Det bästa är att om man som jag vill lära mig så finns det alltid någon att fråga om råd! Man tar med sig stickor och något påbörjat arbete eller så tar man bara sina stickor och köper garn av Margot och kanske en beskrivning om man inte redan har en plan! Under våren hoppas vi att Margot och stick duon kommer och säljer av sina fina garner! Textilkonsulenten på Murberget har lovat att komma och prata tradition och tekniker när vi känner för en kväll med historia.

Jag ser fram emot dessa textila kvällar ! Varmt välkomna alla glada!!!
Nu har jag jobbat på Bruksgodset idag och i morgon ska jag styra stegen mot bilverkstan och svetsandet! Min julklapp ska invigas och det känns väldigt spännande! Jag fick en svets!!!!!! En egen! Nu ska jag lära mig att hantera den så att jag kan göra dom enkla jobben på egen hand när jag behöver stativ till mina skulpturer eller till mina lampetter!


Krukmakaren


Dokumentera mera!
Vi dokumenterar för lite i våra liv! I synnehet jag! Jag önskar att jag hade lyssnat på alla kloka människor när det handlar om dokumentation och fotografering! När jag påminns om saker jag har skapat kan jag minnas dom vagt men långt ifrån alla! Men dom dagar man har idétorka och känner sig allmänt värdelös kan det vara bra att plocka fram lite bilder som vittnar om en iderikedom att vara stolt över! Det hjälper kreativiteten igång! Inte alltid för att det man ser är bra utan för att man undrar varför man gjorde så och inte så och plötsligt är man igång!

Det händer så mycket att man omöjligt kan memorera allt som händer! Det finns ju inget roligare än att läsa i gamla dagböcker! Min mamma lämnade efter sig en liten samling dagböcker. Där kan jag även följa mina förehavanden genom henne. Även om hon ofta skrev om väder och vind finns hennes liv samlat i små noteringar och kommentarer. Hennes person finns mellan raderna. Får man bara en ledtråd kan man till slut nysta resten ur minnet!

Samma sak gäller barnen! Man glömmer roliga saker som dom sakt och gjort för att det hela tiden kommer nya! Har man det nedskrivet blir det lättare, kan man sedan titta på bilder minns man ännu mer! När man känner att familjelivet plötsligt har förvandlats till en Lars Noren pjäs..kan det hjälpa om man har vittnes bilder som kan övertyga om att det finns väldigt fina dagar också!

Med allt detta färskt i minnet så ska jag i morgon ta med mig kameran till verkstan och dokumentera lite träd!
Idag är det ju enkelt när vi alla springer omkring med mobiler som har kamera! Det konstiga med den kameran är att dom bilderna...iallafall mina....tycks aldrig hamna annat än i min kamera eller i något mms! Kanske om vi har tur är det bara jag som har dessa problem och ni andra har bra rutiner runt ert fotograferande! Jag hoppas att det är så!

Mvh krukmakaren


Mimmimus och Benjamin syrsa!!!Livet blir aldrig roligare än man gör det!

Jag ska idag ge ett tips till alla er som sysslar med keramik eller ni som känner någon som känner någon som ,,,,
Jag har tidigare köpt mitt råmaterial hos Cebex eller Keramikexperterna som dom också kallar sig. Men när deras representant Norrkeramik stängde sin verksamhet i Skellefteå skulle jag beställa lera från Stockholm. Min kontakt i Skellefteå rekomenderade mej att söka mej ifrån Cebex!
Cebex är ett stort företag som köper upp många små aktörer och de har som störst på marknaden möjlighet att sätta egna priser och vi som kunder har inget annat val än att betala! Men.....! Nu kommer dom goda nyheterna!

Lermakeriet i Valbo! Maria är en mycket service inriktad tjej som säljer allt man kan behöva inom lerans värld!
Hon har väldigt bra priser på råmaterial och eftersom hon själv också är keramiker kan hon svara på dom frågor man kan tänkas ha!

Glöm inte att tipsa om detta Lermakeriet till er skola eller hantverkare,kursledare! Man får mer för pengarna och vi kan tillsammans med maria ta upp kampen mot den stora draken ! Och har ni vägarna förbi Gävle och Valbo ta en liten tur in och kika in hos Maria! Hon har förutom ett stort råvarulager en trevlig butik. Hon har dessutom en egen production och hennes alster finns att köpa i hennes butik!

Mvh Krukmakaren


Härliga vinter!

Vad är mer rogivande än att sitta inne och se ut på snön som sakta dalar utanför fönstret?
När snön liksom åker åt lite olika håll men bara lite och utan att påverka den flingan som dalar brevid!
Jag älskar vintern och den vita snön som bäddar in allt och gömmer den gråa vinterdvalan.
Skohögen som man måste klättra över när man vill komma in i vårt hus är ett tecken på kärlek!

Nu ska vi dra skidspår och bygga snögubbar hela gården full!

Trädet som vi jobbar med tar sakta men säkert form och det kommer att bli ett fantastiskt träd! Jag försöker hela tiden att göra snyggare och snyggare svetsfogar och det är tur att grenarna är många på ett träd! Det är en lång tid kvar innan vi kan börja med finliret men för varje verkstadsdag som går kommer vi närmare det där ögonblicket som jag längtar efter! Den respons vi får av alla förbipasserande skulle kunna sammanfattas som.....jaha vad gör ni då?

Jag har idag försökt att förklara värdet av det gyllene snittet ! Eftersom vi har plockat en form från guds fria natur måste vi ta hänsyn till proportionerna. Man ska inte behöva tänka på saken när det färdiga trädet står där! Problemet är bara att vi måste hitta det i formen på vägen! För om det inte stämmer kommer det att kännas fel även om man kanske inte kan förklara varför!

Nu ligger kurserna och stickcaférna i pipen och jag ska i helgen försöka göra upp en plan om hur det ska läggas upp. Ni som är intresserade kan skicka mej ett mejl så jag vet hur många platser som finns att fylla!
Nu önskar jag er en härlig helg och hoppas att den blir lika vit och fluffig som min ska bli!

Krukmakaren


Nytt år med nya insatser!
Nu har vi alla chanser att göra det här året mer innehållsrikt än det förra! Jag önskar att vi alla ska kunna använda förra årets misstag som årets tillgångar! Lättare sagt än gjort!
Men vad kan meningen med misslyckanden vara än att använda dom som verktyg för framtiden?  Jag fylls av kärlek när jag ser tillbaka på förra året och det ger starkt hopp om vad som ska komma i år! Trots att jag sitter hemma och är sjuk just nu så ser jag med stor tillförsikt fram emot detta oskrivna blad som kallas 2012.

Min keramik hade ett spännande år 2011 då vi fick ställa ut både på museet och på ödbergskagården. Vi fanns på milkos mjölkpaket och vi påbörjade ett skulpturarbete som vi i skrivande stund fortsätter att arbeta med.

Kanske feber och huvudvärk är det bästa sättet att påbörja det nya året med då man tvingas ligga ner och blunda en stund. Tankarna studsar hit och dit och frustrationen över att ligga här gör att man längtar efter att få göra dom mest vardagliga saker! Det ligger mer kärlek i en packad mellanmåls frukt än vad man tror. Det är dom små sakerna som bygger helheten i allt vi gör. Nu hoppas jag att bloggandet kommer igång och att vi under året ska vända ut och in på både stora och små saker.

KrukmakarenRSS 2.0