Bloggopera

                           
Opera är som surströmming säger vissa, är man inte uppvuxen med det, så kan man med största sannolikhet lära sig tycka om det. Jag tillhör det senare. Följde efter mycken övertalning med en god vän till Operan i Stockholm för att se Puccinis "La Boheme", för en hel del år sedan.
Premiär var det inte, men trots allt så blev det lite extra fint, Operan som det var.
 Och så börjar det.., ljuset, scenografin, musiken, sången och framför allt kärlekshistorien om poeten Rodolfo och sömmerskan Mimi. Ja, sen är man såld på Opera kan jag lova. Konstnärligt armod, innerlig kärlek, ljuva kalas, mörk svartsjuka och tragisk död,vad mer kan man begära en Lördag kväll..

Nördig är jag definitivt inte, but I Like...,very much! Alla overtyrer, arior, magnifika uppsättningar och som sagt läckra scenografier.

Har konstkursat i Umeå, som jag säkert redan talat om. Men, hur som helst, så fick jag möjligheten att lyssna på ett alldeles förträffligt föredrag om hur bloggoperan blev till.
Eller vad sägs om 5-åringar som ritar kostymer, som sedan sys av proffssömmerskor. Gymnasieelever vars bloggar blir till ett libretto, och 7-åringar som skriver musiken tillsammans med tonsättarstudenter. Andra elever koreograferar danser, som Italienska Operabaletten kommer till Umeå för att gestalta...,puh å pussst...
En sann och gullig liten story från Bloggoperan; "en femårig flicka ritade en balettkostym i städgestalt efter konstens alla regler. Sömmerskan ringde upp flickan och frågade var hon fått idén ifrån. Flickan svarade; "-Mamma har alltid önskat en städdräkt som man kan snurra runt med och sen är det klart".

Försök att se den här scenen framför er; en Italiensk dansare utför "skoterdansen från Vännas" iklädd en städdräkt med fastsydd dammsugarslang, disktrasor, dammvippar, m.m, m.m..., obetalbart!!, och det funkar...
Gå in på cultumea.com och hänförs! Något för Örnsköldsvik kanske....

Annars så är väl Operadrömmen den att få uppleva live på Metropolitan eller Arena di Verona. Såg en notis i DN om Opera on the Lake. Umberto Giordanos "André Chénier", där scenen är uppbyggd i sjön Constance i Österrike.
Premiär den 20 Juli, är väl en realistisk dröm, och blir förmodligen en fantastisk upplevelse. Tror jag siktar in mej på det och värmer upp med Orup den sjundeisjunde. Ta en titt på bilden här ovan, scenografin till "Andre Chénier", snyggt och häftigt som bara den.../eriksson
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback